image1 image2 image3

Novosti

Промоција

 

Промоција Друштва књижевника Крајине - Културне заједнице Крајине

Сајам књига 2017 год. - Београд

 

 

Društvo književnika Krajine (Kulturna zajednica Krajine) predstavilo se 27.oktobra 2017. godine. na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu na štandu SPKD Prosvjeta Pariz. Naš domaćin, predsednik SPKD Prosvjeta Pariz, književnik Rade Adamović, laureat je Zlatne značke SPKD Prosvjeta i Kočićevevog pera, autor romaneskno - memoarske trilogije o putu dugom pola veka od Bosanske Krupe do Pariza, pesnik, uspešan poslovan čovek, nadasve humanista, neumorni oslonac svome rodu, kako u zemlji, tako i u rasejanju. U duhu građenja mostova imali smo goste književnike: iz Pariza - Rade Adamović, Nikola Šuica i Ljubomir Milinkov, iz Prijedora - Violeta Božović, Kosovo i Metohija - Marinko Pejčinović, Književno društvo „Rakovica” - Anka Dinić i predsednik istog i član predsedništva Društva književnika Krajine - Nikola Rajaković. Kao višegodišnji organizator Sabora duhovne poezije u Rakovici, Nikola je i otvorio ovo veče, upriličeno na Dan Svete Petke. Nikola je inače laureat Povelje Ivo Andrić, kao i Značke i Povelje Branko Ćopić. Ispred Društva književnika Krajine predstavili su se i Željko Kukuć, predsednik UO KZK, književnici - Slobodan Đurović, Dušanka Gnjidić, Milka Šolaja i Gordana Jež Lazić, predsednik Društva književnika Krajine. Naše mostove ćemo negovati i, nadamo se, predstavljati ih i veće i lepše u duhu i tradiciji Sajma.

Obavestenje

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

 

Културна заједница Крајине (КЗК) Бгд, је 10.11.2017 године, одржала Другу изборну Скупштину. На Скупштини су изабрани, Статутом предвиђени органи : Управни одборКЗК Надзорни одбор КЗК, Потпредседници КЗК по регијама,Председник КЗК,и што је новина Скупштина је донела одлуку о звању Почасни Председник КЗК, и Почасни члан КЗК. За Почасног Председника КЗК , једногласно је изабран досадашњи Председник КЗК Прим. Др. Владо Батножић, а за новог Председника КЗК , једногласно је изабран Жељко М. Кукић, досадашњи Председник Управног одбора КЗК. Новоизабрани Председник КЗК Ж.Кукић се најпре захвалио на избору, а затим у име свих чланова КЗК, захвалио досада- шњем Председнику, а сада Почасном Председнику Др. Батножићу ,на великом допри- носу у очувању крајишког и Српског културног идентитета, што су присутни поздравили громогласним аплаузом. Почасни Председник Др. Батножић се захвалио на аплаузу и новом Председнику Ж. Кукићу, честитао на избору и пожелео му успешан рад , притом истакавши да је Ж.Кукић и до сада успешно водио КЗК због његове заузетости другим пословима. Потом је Председник Кукић честитао на избору,свим члановима који су Изабрани у органе КЗК, и пожелео им успеха у раду. Након тога је Председник Кукић изнео план рада КЗК у 2018. години, што је гласањем прихваћено. Све активности на Скупштини су уредно унете у записник, од стране записничара.

ССР И КУЛТУРНА ЗАЈЕДНИЦА КРАЈИНЕ У РАКОВИЦИ

Културна заједница Крајине - Београд (КЗК) и Књижевно друштво Раковице организовали су 22.05. 2017. године, на Светог Николу Летњег, представљање Савеза Срба Румуније (ССР) тј. делегације Савеза, на челу са бившим, дугогодишњим председником, а сада почасним, народним послаником и књижевником, др Славомиром Гвозденовићем. Делегацију је представило још троје књижевника: Љубинка Станков Перинац, главни и одговорни уредник недељника  „Наша реч”; књижевник Горан Мракић, директор издавачке куће ССР, и књижевник Предраг Деспотовић, уредник листа „Наша реч”. Такође, том приликом је представљена и Културна заједница Крајине, на челу са председником прим.др Владом Батножићем и председником Управног одбора КЗК, Жељком Кукићем. Госте су дочекали Жељко Кукић и књижевница Гордана Јеж Лазић, секретар КЗК и члан Председништва Друштва књижевника Крајине.

После освежења приступило се разговорима о сарадњи ССР и КЗК. Пошто смо договорили низ активности и обострана гостовања, у разговор су се укључили пристигли председник КЗК др Владо Батножић, председник Удружења књижевника Србије, књижевник Радомир Андрић и књижевник Адам Пуслојић, двоструки академик. Пошто су обојица упознати са тим шта је КЗК, обострано је изражена жеља и потреба за сарадњом - оба велика књижевника су прихватила да буду гости КЗК, али и да ми њих посетимо.

Потом смо прешли на програмску део. Вође програма били су Жељко Кукић и Никола Рајаковић. Женска певачка група ,,Извор“-КЗК отворила је програм сплетом крајишких песама, потом су се поздравним речима обратили: Радомир Андрић, председник УКС, прим.др Владо Батножић, председник КЗК, др Славомир Гвозденовић, почасни председник ССР и књижевник Адам Пуслојић, двоструки академик (САНУ и Академија наука Румуније). После поздравних речи присутне су свирањем и певањем дигли на ноге оркестар „Славонија“ са виртуозима Иваном Драгићевићем на хармоници и Мирославом Милановићем Јагодинцем на приму и солистом Жељом Славонцем. Затим је др Гвозденовић прочитао своју песму посвећену крајишким мајкама и представио своје колеге, српске књижевнике из Румуније. Свако од њих је прочитао неколико својих песама, што је публика поздравила бурним аплаузом. Председник Управног одбора КЗК Жељко Кукић у кратким цртама је присутне упознао са радом КЗК, након чега су наступили: рецитатор Друштва књижевника Крајине-КЗК, Гојко Шашић и књижевници ДКК - Богданка Бајић, Владанка Цветковић, Гордана Јеж Лазић и Слободан Ђуровић, као и ЖПГ ,,Извор“ и оркестар „Славонија“ и Жеља Славонац.

На самом крају гости из ССР су поклонили два комплета књига на шта су им домаћини истим узвратили, а Жељко Кукић је предложио да председник КЗК др Батножић поклони гостима две заставице КЗК једну др Славомиру Гвозденовићу а другу ССР. Након тога домаћини Кукић и Рајаковић све присутне су позвали на коктел, а гости су нас поздравили позивом да обавезно дођемо у Темишвар што пре.

 

КРАЈИНА НА ПАЛИЛУЛИ—2017.

 

   КРАЈИНА  НА  ПАЛИЛУЛИ—2017.

 

  СМОТРА  КРАЈИШКОГ  ФОЛКЛОРА

 

             Центар  културе,,Влада  Дивљан“-Митрополита Петра 8, Палилула 14.00-БГД.

 

 

 

Културна заједница Крајине (КЗК) и Градска  Општина Палилула,организовали су смотру Крајишког фолклора, под називом: Крајина на Палилули, а у  склопу  промовисања  Крајишке културе под паролом, Крајина у Србији. КЗК је позвала део својих пријатеља са којима сарађује, као што су: Куд ,,Никола Тесла—Бгд, АКУД ,,Младост“ из Темишвара,као госте,а Удружење Славонија у срцу и Жељу Славонца,КУД ,,Свети Ђорђе“-Шековићи,Реп. Српска, КУД,,Батајница“ из Батајнице,КУД ,,Свети Сава“ из Нове Пазове,као и женску етно групу ,,Извор“-КЗК,која негује етно пјевање ,као промотере..Смотра крајишког  фолклора почела је  химном  Боже правде, у извођењу Удружења  Етно арт и крајишком тужбалицом: Ој Крајино, у извођењу ЖПГ Извор-КЗК. Потом смо чули поздравне говоре , у име Општине Палилула ,господин Ђорђе  Алексић,а у име КЗК,Председник ,Прим.др  Владо Батножић. Потом смо чули  песму Востани Сербие коју су певали чланови удружења Дан арт и крајишку ојкачу Ој Крајино-ЖПГ ,,ИЗВОР“—КЗК.Потом су се салом разлегли , пријатни звуци Славонске , Самице, коју је свирао , Миленко Рикановић. У наредном делу програма, чула се и Личка тамбурица, коју је свирао Радомир Вејновић.

Славонци и Жеља Славонац су весело извели ,Бећарац и Логовац. КУД ,,Свети Ђорђе је извео игре са Романије на високом нивоу, као и КУД ,,Свети Сава , Игре из Поткозарја. Исто тако, било је лепо видети и чути, КУД ,,Никола Тесла“ и игре из Шумадије. Права посластица је дошла на крају,када је наступио АКУД,, Младост“ из Темишвара, који су узгред речено, прваци Европе за прошлу годину. Готово савршено су извели веома захтеван програм. Свака част!!! На крају програма, Председник Управног одбора КЗК, Господин ,Жељко Кукић је учесницима уручивао Захвалнице КЗК, а Ђорђе Алексић, Монографије  Општине Палилула. КЗК је поделила и пет књига  Убијање Србије аутора Радомира Смиљанића(председник Друштва књижевника Крајине) и Момира Крсмановића, као и свим учесницима по књигу, Од Јасеновца до олује, Радомира Смиљанића. Затим су Жељко Кукић и Ђорђе Алексић све присутне позвали на коктел који је био веома квалитетан и обиман. Важно је нагласити да је цела манифестација протекла изузетно културно како и доликује, и публици и организаторима.

2021  КУЛТУРНА ЗАЈЕДНИЦА КРАЈИНЕ